El director acadèmic del Campus de Terres de l’Ebre, Xavier Nadal, fa una valoració de com estan anant les classes online en els graus en CAFE i en Fisioteràpia des que es va decretar, ja fa dos mesos, el cessament de l’activitat presencial a causa de l’aplicació de l’estat d’alarma pel Covid-19. Amb una llarga experiència com a docent, Xavier Nadal, que és Llicenciat en Educació Física, diplomat en Magisteri i Màster en Gestió Esportiva i PDG en entitats esportives, explica que tothom s’ha hagut de posar les piles en aquest nou escenari i que, gràcies a aquesta implicació col·lectiva, el pla d’estudis s’està completant al 100%.
Va ser difícil el canvi fer classes presencials a fer-les online?
El procés d’adaptació en les dues primeres setmanes de confinament va ser exemplar. Es va haver de fer un canvi molt gran en molt poc temps. I l’esforç per part del professorat, de l’alumnat i dels membres de PAS va ser clau. I va fer més fàcil una transformació que era molt complexa perquè gairebé no teníem experiència en la formació online. Ara podem dir que en les darreres setmanes hem pogut garantir 100% de la docència i alhora afirmar que, tant per part dels professors com per part dels estudiants, el nivell de satisfacció és molt alt.
La formació online ha canviat el dia a dia del professorat i de l’alumnat?
Considero que les classes online és una metodologia a tenir molt en compte de cara al futur, però també en aspectes molt concrets. Hem de tenir sempre present que tenim un model de graus amb un percentatge elevat de classes pràctiques i hem de pensar que tot anirà tornant a la normalitat. En qualsevol cas, la situació excepcional que ens està tocant viure ens ha dut a un altre escenari que desconeixíem però al qual ens hem hagut d’adaptar. Estan essent uns dies molt intensos i al mateix temps molt productius. I la capacitat de treball i l’optimització del temps és considerable, malgrat que es troba a faltar molt el contacte directe amb els alumnes, la interactuació amb ells a les aules…
Quin consell donaria als alumnes?
Doncs que incideixin en el treball continuat, amb el seguiment diari de les assignatures. Que perseverin i persisteixin, però sense atabalar-se. I que mantinguin, encara que ara hagi de ser de manera virtual, la màxima comunicació amb els professors. Ara més que mai podem demostrar que EUSES Terres de l’Ebre és una universitat de proximitat, amb un contacte personalitzat amb els alumnes. Aquí els coneixem pel nom i pel cognom, per la seva procedència. I això és un valor afegit.