Investigadors de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport i del departament de recerca de reQsport Barcelona, conjuntament amb l’àrea de Fisioteràpia de la Universitat Miguel Hernández i laUniversitat Rey Juan Carlos, han col·laborat en el projecte “Effects of home confinement due to Covid-19 pandemic on eccentric hamstring muscle strength in football player” (Efectes de la força isquiosural en jugadors de futbol durant el confinament per la COVID-19) que ha estat publicat en la prestigiosa revista científica Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. EUSES ha estat representat pels doctors Daniel Romero i Marc Madruga. Aquest últim, a més, ha tutoritzat en el projecte a l’alumne del Màster en Readaptació a l’Activitat Física i la Competició Esportiva, Lluís Marcé.
L’objectiu d’aquesta recerca va consistir a examinar l’efecte de la força de la musculatura excèntrica en la musculatura isquiosural o isquiotibial durant el confinament. Durant aquest període, diversos experts (metges, entrenadors, preparadors físics) han establert de manera teòrica la possible aparició de lesions com a conseqüència de la desadaptació produïda pels esportistes a conseqüència del confinament. No obstant això, no hi ha constància d’estudis que examinessin els efectes d’aquests. Recentment s’han publicat dades de l’increment del percentatge del nombre de lesions ocorregut en les primeres quatre jornades de Lliga, essent un 38% superior a les dades d’arxiu publicats per la FIFA I UEFA dels últims vint anys. Es conegut que les lesions musculars provoquen una absència en els entrenaments i competicions per part dels jugadors, així com un elevat impacte econòmic per als clubs de futbol. Diversos factors de risc lesional s’han estudiat al llarg de les últimes dècades. No obstant això, el dèficit de la força excèntrica de la musculatura ha estat un dels més destacats.
Aquest equip de recerca format per docents de EUSES, membres del departament de recerca de reQsport Barcelona i investigadors de la Universitat Miguel Hernández i de la Universitat Rey Juan Carlos han observat una disminució de la força isquiosural del 8% als 28 dies i d’un 14.1% als 49 dies del confinament. Els resultats obtinguts en aquesta recerca podrien mostrar evidència en l’increment del risc lesional en el futbol posteriors a períodes forçats d’inactivitat.