URV

Campus Terres de l'Ebre

UDG UDG

Campus Terres de l'Ebre

Seminari d’abordatge al pacient vertiginós

Presentació

La Jornada està dirigida a fisioterapeutes que vulguin conèixer quins són els principis bàsics de la reeducació vestibular i iniciar-se en la manera d’abordar a un pacient afectat de vertigen. Un cop introduïts conceptes de base com l’anàlisi de les entrades neurosensorials responsables de l’activitat tònic-postural (visió, sistema vestibular i propiocepció) i d’haver fet esment especial a l’anatomia, fisiologia i fisiopatologia del sistema vestibular, les explicacions teòriques i l’exposició i pràctica de tècniques de tractament permetran als assistents familiaritzar-se amb el diagnòstic i tractament del vertigen posicional paroxístic benigne (responsable de més del 50% dels vertígens d’origen perifèric) i d’aproximar-se a d’altres tipus d’afeccions com els vertígens i inestabilitats d’origen hemodinàmic, de la neuritis vestibular, la malaltia de Ménière, el neurinoma de l’acústic, els vertígens d’origen central, etc.

És freqüent trobar en la pràctica professional del fisioterapeuta un gran nombre de casos relacionats amb l’equilibri, l’estabilitat i el vertigen. El risc de patir una disfunció vestibular augmenta amb l’edat, incrementa el risc de caigudes en l’adult i constitueix una de les primeres causes de consulta en atenció primària en pacients per sobre dels 60 anys. La reeducació vestibular permet estimular la plasticitat cerebral i posar en joc la necessària compensació vestibular. La doble competència del fisioterapeuta pel que fa a l’exploració i la reeducació ens ofereix l’oportunitat d’assistir eficaçment a aquest grup de pacients.

Objectius

 • Mostrar al fisioterapeuta els principis bàsics de la reeducació vestibular i iniciar-lo en la manera d’abordar a un pacient afectat de vertigen.
 • Dotar el fisioterapeuta d’una visió integradora del sistema vestibular en la postura i en el manteniment de l’activitat tònic-postural.
 • Conèixer quin són els principis fisiològics i fisiopatològics necessaris per explorar i tractar les principals funcions del sistema vestibular.
 • Aprendre a diferenciar entre vertigen i inestabilitat i a plantejar si les disfuncions tenen un origen perifèric o central.
 • Iniciar el fisioterapeuta en les diferents formes de diagnòstic i de reeducació, tant manuals com instrumentals.

Programa

 • Introducció. Prevalença i incidència.
 • Impacte socioeconòmic. Buit clínic i terapèutic.
 • Problemes que presenta un pacient amb afectació vestibular.
 • Definició de vertigen, inestabilitat i sensació d’inestabilitat.
 • Rol del vestíbul en el sistema de l’equilibri.
 • Conceptes anatomo-fisiològics fonamentals.
 • Definició de la síndrome vestibular.
 • Classificació de la patologia en funció de la localització.
 • Patologies principals centrals i perifèriques.
 • Concepte d’asimetria vestibular.
 • Interrogatori i exploració basats en l’evidència.
 • Exploració i interpretació dels tests exploratoris: Romberg, Fukuda, Dix Hallpike i “head shaking test”, “head Impuls test”.

Ponent

Santiago Crucci.
Fisioterapeuta especialitzat en Rehabilitació Vestibular

Preus

General: 65 €
EUSES Alumni: 60 €
Centres de pràctiques, professors EUSES i alumnes de 4t: 50 €

Inscripcions

Ingrés al compte ES23 0081 5174 76 0001194727 BSABESBBXXX Cal indicar nom i cognoms, i ‘seminari d’abordatge del pacient vertiginós’.

Per a més informació sobre les inscripcions podeu contactar amb: mcid@euseste.es

Per a informació tècnica amb: albaaixendri@euseste.es

CONDICIONS GENERALS DE RESERVA, ADMISSIÓ I ANUL·LACIÓ DE PLACES.
La reserva de plaça es realitzarà per rigorós ordre d’inscripció.
Per tal d’optar a la reserva de plaça en una activitat de Formació Continuada organitzada per EUSES, l’interessat/ada ha de complimentar el formulari disposat per aquest efecte a la pàgina web i, juntament a l’enviament de la documentació demandada, enviar-lo al departament de Secretaria Acadèmica.
La inscripció a l’activitat formativa queda supeditada al pagament de la matrícula corresponent, que ha de realitzar-se mitjançant trasnferència bancària al número de compte indicat en el formulari d’inscripció durant els 5 dies hàbils posteriors a la sol·licitud de la reserva de la plaça. En cas contrari, EUSES considerarà que es renuncia a la plaça sol·licitada i que pot oferir-la a una altra persona interessada.
En el cas de suspensió d’una activitat formativa per part d’EUSES (falta del nombre mínim d’inscripcions, problemes extraordinaris de logística, situacions alienes a l’Escola, etc) EUSES retornarà el 100% de l’import de la matrícula.
En el supòsit que una persona renunciï a la seva reserva de plaça un cop ja hagi pagat la matrícula corresponent:
-Si la renúncia es fa amb anterioritat als 15 dies previs a l’inici del curs i la plaça pot ser coberta per una altra persona, EUSES abonarà el 80% de l’import de la matrícula, destinant el 20% restant a despeses de gestió.
-Si la renúncia es fa amb posterioritat als 15 dies previs a l’inici del curs, o la plaça no pot ser coberta per una altra persona, EUSES no retornarà l’import de la matrícula.
-En cap cas hi haurà reemborsament de cap import un cop l’activitat formativa estigui iniciada.
La sol·licitud de reserva de plaça implica que l’interesat/ada accepta la normativa de condicions generals.

CONSENTIMENT INFORMAT RELACIONAT AMB L’APLICACIÓ DE MANIOBRES PRÀCTIQUES
La sol·licitud de reserva de plaça implica que la persona interessada declara estar al cas de que en el transcurs del curs es puguin realitzar maniobres tècniques pràctiques sobre la seva persona, pel que es compromet a informar, en el moment de fer la inscripció per escrit al departament de Secretaria d’EUSES, de les possibles contraindicacions que pugui presentar, així com a assumir els possibles efectes secundaris que li poguessin comportar.

CONSENTIMENT INFORMAT DE L’ÚS D’IMATGES
La persona inscrita accepta que durant la realització del curs es puguin prendre fotografies i que EUSES les podrà difondre en els seus mitjans de comunicació propis. En el cas de no voler que la seva imatge sigui captada caldrà que ho notifiqui en el moment de fer la inscripció i per escrit al departament de Secretaria d’EUSES.

AVÍS LEGAL
De conformitat amb el que disposa la Llei Orgànica 15/1999, de Protecció de dades, EUSES informa que les dades personals facilitades en el present formulari seran incorporades en un fitxer i seran tractades de manera automatitzada. El remitent dóna el seu consentiment per ser inclòs en l’esmentat fitxer que tindrà com a finalitat servir de suport d’informació a la gestió administrativa, comercial i comptable de l’empresa. Si ho desitja, pot dirigir-se a EUSES, domiciliada al carrer Francesc Macià, 65 17190 SALT, per tal d’exercir els drets d’accés, oposició i cancel·lació.

FITXA TÈCNICA Nom de l'estudi | Seminari d'abordatge al pacient vertiginós
Branca de coneixement | Fisioteràpia
Durada | 5 hores lectives
Títol a què dona dret | Certificat d’assistència (caldrà acreditar l’assistència al 100% de les hores lectives)
Vols més informació?

Accepto l’enviament de comunicacions informatives

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES
Responsable EUSES TERRES DE L’EBRE, S.L. +info
Finalitats • Gestió de les peticions realitzades a través del web.
• Elaboracions de perfils i enviament de comunicacions informatives. +info
Drets Accedir, rectificar, suprimir i oposar-se, així com altres drets, com s’explica en la “Informació Addicional”. +info
Informació
Addicional
Pot consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en el revers d’aquesta clàusula. +info
Vols més informació?

Accepto l’enviament de comunicacions informatives

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES
Responsable EUSES TERRES DE L’EBRE, S.L. +info
Finalitats • Gestió de les peticions realitzades a través del web.
• Elaboracions de perfils i enviament de comunicacions informatives. +info
Drets Accedir, rectificar, suprimir i oposar-se, així com altres drets, com s’explica en la “Informació Addicional”. +info
Informació
Addicional
Pot consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en el revers d’aquesta clàusula. +info
ELS NOSTRES CAMPUS
Fes un recorregut a través dels nostres Campus, amb la millor formació especialitzada i continuada en la salut i l'esport.
EUSES
Amposta
Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE)
C. Sebastià Joan Arbó, 2.
43870 Amposta (Tarragona)
T. 977 448 093
info@euseste.es
Tortosa
Fisioteràpia
Edifici Seminari de Tortosa · Carretera d’accés al Seminari, s/n. 43500 Tortosa (Tarragona)
T. 977 448 093
info@euseste.es
© 2019 ® Euses Escola Universitària de la Salut i l´Esport. Centre adscrit a la Universitat de Girona i a la Universitat Rovira i Virgili