URV

Campus Terres de l'Ebre

UDG UDG

Campus Terres de l'Ebre

Curs de tractament conservador i amb punció seca del dolor miofascial

2021 - 2022

Presentació

Aquest curs està dirigit de manera exclusiva als Fisioterapeutes i pretén donar els coneixements necessaris per tal que el professional pugui abordar el tractament del dolor miofascial amb tècniques que han demostrat científicament la seva validesa.

Això inclourà tant tècniques conservadores com invasives, donant el protagonisme que es mereix a l’abordatge amb Punció Seca.

Gran part dels dolors de l’aparell múscul-esquelètic pels que els pacients consulten als fisioterapeutes impliquen, de manera directa o indirecta, la presència dels anomenats “Punts Gallet”.

Aquests “Punts Gallet” poden provocar un dolor miofascial intens i profund que acabaran sent l’origen de la clínica que presenta el pacient o bé derivaran en un factor cronificant del quadre, fent que les dolències es perpetuïn.

Amb freqüència, un bon abordatge del dolor miofascial condicionarà l’èxit o el fracàs terapèutic en els tractaments dels pacients amb afeccions de l’aparell locomotor, aspecte que implica tenir un bon coneixement de la fisiopatologia del dolor miofascial, l’exploració i valoració del pacient des d’aquesta vessant i, evidentment, tenir un ampli coneixement de les tècniques de tractament i un domini de l’execució pràctica de les mateixes.

Metodologia

A les classes s’alternaran els continguts teòrics amb l’aplicació pràctica de les tècniques de tractament explicades.

Totes les maniobres (incloent-hi les de Punció Seca) es realitzaran entre els mateixos assistents, adoptant el rol de “fisioterapeutapacient”.

Objectius

Dotar al fisioterapeuta dels coneixements necessaris que li permetin fer un correcte abordatge de la Síndrome del Dolor Miofascial, tant pel que respecta al diagnòstic com al tractament conservador i amb punció seca dels punts gallet miofascials.

Títol a què dona dret

Certificat d’assistència. (Caldrà acreditar una assistència presencial al 80% de les hores del curs).

Requisits d’admissió

Fisioterapeutes i alumnes de 4t del Grau en Fisioteràpia.

IMPORTANT

El curs compleix els requisits establerts pel col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya per tal de poder formar part del registre de fisioterapeutes practicants de punció seca, cosa que permet la cobertura de l’assegurança de Responsabilitat Civil del Col·legi.

Descarrega’t el díptic

Continguts

La Síndrome del Dolor Miofascial (SDM): Introducció. Característiques clíniques dels punts gallet miofascials (PGM). Patogenèsia. Criteris diagnòstics. Factors de perpetuació.

Tècniques d’exploració, diagnosi i tractament en la SDM:

  • Palpació plana. Identificació de les bandes tenses i dels PGM. Evocació del dolor referit.
  • Palpació en pinça. Identificació de la resposta d’espasme local.
  • Tractament fisioterapèutic conservador de la SDM. Tècniques de teràpia manual.

Fisioteràpia invasiva:

  • Classificació. Indicacions i contraindicacions, situacions de perill i possibles complicacions.
  • Punció seca profunda. Tècnica d’entrades i sortides ràpides de Hong. Tècnica del gir d’agulla. Descripció pràctica.
  • Tècnica d’electoestimulació percutània dels PGM.

Aplicació pràctica de tractament conservador i invasiu del dolor miofascial per àrees anatòmiques:

  • Musculatura del tronc.
  • Musculatura de les EEII.
  • Musculatura de les EESS.

Equip docent

Xavier Sala: Diplomat Universitari en fisioteràpia (Universitat Rovira i Virgili. 2002), Máster Oficial PRL ergonomia y psicosociologia aplicada. Format en tractament conservador i invasiu de la síndrome de dolor miofascial (Universitat Rovira i Virgili, 2002). Especialista Universitari en Dolor Miofascial (Universitat Rovira i Virgili, 2006). Postgraus d’Acupuntura i formació específica en diversos conceptes i tècniques de fisioteràpia musculoesquelètica (Maitland, Mulligan, Sohier, metodologia de reeducació postural i propioceptiva, tècniques neurodinàmiques). Membre de la Comissió de Fisioteràpia Neuromusculoesquelètica del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. Col·laborador docent de l’Escola Universitària de Ciències de la Salut de Manresa, Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

Claudio Rovira: Diplomat Universitari en Fisioteràpia (Universitat de València, 2001). Especialista en Fisioteràpia de l’Esport; Títol Propi de Postgrau (Universitat Autònoma de Barcelona, 2002). Postgrau Síndrome del Dolor i Disfunció Miofascial, Tractament Conservador i Invasiu (Universitat Rovira i Virgili, 2002). Format en Punción Seca Avanzada (Universidad de Castilla La Mancha, 2005). Postgrau en Fibrólisis Diacutánia y Gancheo Miaponeurótico (Universidad
de Zaragoza, 2004 i Universitat Ramón Llull, 2006). Format en Terapia Manual Ortopedica: Concepto Maitland, Concepto Mulligan i Mètode McConell (2007-2009). Fisioterapeuta dels Serveis Mèdics del Villareal C.F. (2002-2006). Fisioterapeuta del Desafío Sueco “Victory Challenge” en la 32nd America’s Cup celebrada en Valencia (2006).

Carlos Giménez: Diplomat Universitari en Fisioteràpia (E.U.F. de Soria, Universidad de Valladolid, 2003). Postgrau en “Síndrome de Dolor y Disfunción Miofascial, tratamiento conservador e invasivo” (Universidad de Zaragoza, 2004-2005). Màster en “Terapia Manual Ortopédica (OMT)”, concepto Kaltenborn Evjenth (Universidad de Zaragoza, 2004-2006). Certificat Internacionalen OMT (IFOMT, 2007). Especialista en “Reeducació Postural Global – RPG” (articular, ATM, sistema oculomotor y escoliosis) (Universidad de Terapia Manual de Saint Mont (2008-2010). Formació específica en diverses tècniques de fisioteràpia manual )Neurodonàmica Clinica, Fibròlisis Diacutània, kinesiotaping, manipulació visceral). Postgrau en “Sofrología Caycediana” (Instiuto de Sofrología Alfonso Caycedo, Barcelona, 2008-2009). Docent del Màster en Teràpia Manual Ortopèdica (OMT) (Universidad de Zaragoza, 2006-2008). Presentació de diversos pòsters als Congressos Internacionals de Teràpia Manual de Braga (Jornades Hispano-Iusas, 2007) y Rotterdam (IFOMT, 2008).

Marc Lari: Diplomat Universitàri en Fisioteràpia (Universitat Ramón Llull, 2000). Màster Universitari en Fisioteràpia de l’Esport i Readaptació a ll’Activitat Física (Títol Oficial) (UAB). Especialista Universitari en Dolor Miofascial i Punció Seca Avançada (URV, UCLM, UAH). Expert en Fisioteràpia Neuromusculoesquelètica (NME). Certificat de Competència en Fisioteràpia Manipulativa segons el Concepte Maitland (IMTA). Format en diferents conceptes i tècniques de Teràpia Manual (Mulligan, McConell, Sohier, Fibròlisis Discutània per ganxos, Cedenes musculars). Membre de la Comissió de Fisioteràpia NME del Col.legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

Direcció i Coordinació

Sra. Carla Curto ( ccurto@euseste.es)

Data, horari i lloc

16-17 d’octubre | 30-31 d’octubre | 13-14 de novembre | 11-12 de novembre de 2021

Dissabtes
de 09:00h a 14:00h
de 15:30h a 20:30h

Diumenges
de 09:00h a 14:00h

EUSES, Terres de l’Ebre. Tortosa.

FITXA TÈCNICA Nom de l'estudi | Tractament conservador i amb punció seca del dolor miofascial
Tipus | Curs
Durada | 60 hores lectives
Data d'inici | 16-17 d'octubre | 30-31 d'octubre | 13-14 de novembre | 11-12 de desembre de 2021
Vols més informació?

Accepto l’enviament de comunicacions informatives.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES
Responsable EUSES TERRES DE L’EBRE, S.L. +info
Finalitats • Gestió de les peticions realitzades a través del web.
• Elaboracions de perfils i enviament de comunicacions informatives. +info
Drets Accedir, rectificar, suprimir i oposar-se, així com altres drets, com s’explica en la “Informació Addicional”. +info
Informació
Addicional
Pot consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en el revers d’aquesta clàusula. +info
Vols més informació?

Accepto l’enviament de comunicacions informatives.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES
Responsable EUSES TERRES DE L’EBRE, S.L. +info
Finalitats • Gestió de les peticions realitzades a través del web.
• Elaboracions de perfils i enviament de comunicacions informatives. +info
Drets Accedir, rectificar, suprimir i oposar-se, així com altres drets, com s’explica en la “Informació Addicional”. +info
Informació
Addicional
Pot consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en el revers d’aquesta clàusula. +info
ELS NOSTRES CAMPUS
Fes un recorregut a través dels nostres Campus,
amb la millor formació especialitzada i continuada en la salut i l'esport.
EUSES
Amposta
Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE)
C. Sebastià Joan Arbó, 2.
43870 Amposta (Tarragona)
T. 977 448 093
info@euseste.es
Tortosa
Fisioteràpia
Edifici Seminari de Tortosa · Carretera d’accés al Seminari, s/n. 43500 Tortosa (Tarragona)
T. 977 448 093
info@euseste.es
Cursos Formació Contínua CAFE
© 2021 ® Euses Escola Universitària de la Salut i l´Esport. Centre adscrit a la Universitat de Girona i a la Universitat Rovira i Virgili